Peer c Krogh

Nekrolog over en stor personlighed, en fantastisk entreprenør samt et menneske med et stort og varmt hjerte - Peer c. Krogh

 

Det er med stor sorg at måtte meddele at Koncernchef, stifter og ejer af Forenede Koncernen, Peer c. Krogh, søndag den 26. maj er afgået ved døden.


Født d. 26/2 1938 – død d. 26/5 2013

 

Medarbejderne i Forenede Koncernen vil huske Peer c. Krogh som en humoristisk ildsjæl, der mente at hårdt arbejde og omsorg for de ansatte var vejen frem.


Peer c. Krogh voksede op i en søskendeflok på fem børn, hvoraf han var den næstældste. Moderen var alene med de fem børn og allerede som otteårig var Peer c. Krogh ude at tjene til familiens daglige brød: ”For mig var det eneste jeg havde at sælge; mine to hænder, og disse to hænder skulle så give mig til dagen og vejen” udtalte han i en historisk film om firmaet. Han cyklede op ad Strandvejen for at spørge om nogen skulle have pudset vinduer, hvis han fik afslag grundet travlhed op til en festlighed, spurgte han, om han så ikke skulle hjælpe med at pudse sølvtøjet. For Peer c. Krogh gav aldrig op og kæmpede sig vej op igennem servicebranchen.

Peer c. Krogh var med da det gik stærkest for væksten i Danmark op igennem 1950’erne og 1960’erne. Peer c. Krogh og Forenede Rengøring (nu Forenede Service) hægtede sig på udviklingen og skabte den trendsættende skandinaviske servicekoncern. I 1970’erne flyttede Peer c. Krogh og sine nu 50 medarbejdere i Forenede Rengøring fra et kælderlokale til større lokaler på Svanemøllevej. Samtidig blev der implementeret en salgsafdeling, der ikke alene skulle finde nye kunder, men også skulle holde på de eksisterende – hermed var Peer c. Krogh den første i branchen til at målrette salgsfunktionen. Selv i 1980’erne – med tilnavnet, fattigfirserne – hvor hele samfundet skrantede økonomisk, formåede Peer c. Krogh ikke alene at holde Forenede Koncernen oven vande, men også at fortsætte den øgede vækst. Peer c. Kroghs tro på virksomheden, sig selv og sine ansatte fejlede aldrig, VD Marco von Peltzers billede af Peer c. Krogh tegner sig i lyset af denne ildsjæl: "För den som tror på någonting tillräckligt är det i princip omöjligt att misslyckas. Ingenting är nämligen omöjligt, det är bara olika svårt. Strategier betyder i sammanhanget ingenting. I slutet på dagen satsar vi på bra människor och hårt arbete”.

 

I 1992 modtog Peer c. Krogh, som den første i sin branche, en ISO-certificering, hvilket er en certificering, der sammenbringer kvalitet, behov og forventninger under én hat: kvalitetsstyring.

I 1998 viste der sig endnu en vej ind i en anden afdeling af servicebranchen, nemlig omsorgsbranchen. Peer c. Krogh døbte sin nye afdeling Forenede Care. Sverige var på forkant med denne gren af servicebranchen, så Peer c. Krogh tog til Sverige og startede den første Care-division på Segevångsgården i Sverige: ”Det var her vi lærte, hvad vi ved i dag”. På Segevångsgården startede også det gode samarbejde og tætte venskab med VD Christer Henriksson. VD Christer Henriksson beskriver sin ven således: ”Han var en stor personlighet med ett stort och varmt hjärta. Peer personifierade entreprenörskapet. (…) Peer var alltid den naturliga medelpunkten i såväl stora som små sammanhang. Dessutom hade han en fantastisk humor som lockade fram skratt och glädje även i de mest allvarliga sammanhang. Vi är många som känner stor tacksamhet mot honom för det förtroende han visat oss som varit med på hans framgångsrika resa”.

Segevångsgården har netop (d. 9. januar 2013) haft 15 års jubilæum i Peer c. Kroghs trygge og nærværende varetægt.


Nærhed og karakter er ord man ikke kommer udenom når man mindes Peer c. Krogh; Økonomidirektør Carsten Clement husker Peer c. Krogh som en humoristisk, initiativrig og ansvarsfuld mand, der ligeledes turde stole på sine medarbejdere: ”Peer kunne med sin fynske charme og veludviklede humor ikke bare underholde et helt selskab, men også løsne stemningen i enhver anspændt situation og forhandling. Peer glemte aldrig sin opvækst i beskedne kår og bevarede begge ben på jorden trods sin store forretningsmæssige succes. Han kunne tale og talte med alle uanset titel, uddannelse og stand. En af Peers vigtigste leveregler var, at man skulle have noget at stå op til og noget at gå i seng til”.

Og Peer c. Krogh gav sig selv noget at stå op til:


Peer c. Krogh modtog igennem sin karriere adskillelige priser, heriblandt flere integrationspriser samt Nordeas Erhvervspris, desuden blev han vinder af Entrepreneur of the Year i 2005. Det efterfølgende år (2006) understregede Peer c. Krogh sin berettigelse til denne pris, da han overtog PrivatHospitalet Danmark og dermed føjede endnu et datterskab til Forenede Koncernen.


I 2007 blev Peer c. Krogh som den første indenfor sit fag hædret som Ridder af Dannebrog og fik dermed overrakt Ridderkorset at Hendes Majestæt Dronning Margrethe II.


I dag er Forenede A/S leverandør til mange store offentlige og private virksomheder. I 2012 fik koncernen danmarkshistoriens største Facility Service kontrakt med Det Danske Forsvar, og koncernens Health Care division overtog driften af to nye plejecentre i Danmark. I Sverige driver koncernen i dag over 60 plejecentre.

Peer c. Krogh har således opbygget en international servicevirksomhed indenfor hospitaler, lægehuse, plejehjem, sociale behandlingshjem, genoptræningscentre, hospice, mad- og kantinedrift, rengøringsservice, vinduespolering, bygningsdrift, receptionsservice samt ledelse og administration i Danmark og i Sverige.

Peer c. Kroghs arbejde har påvirket og hjulpet utælleligt mange mennesker og han vil altid blive husket herfor.

 

Da Peer c. Krogh fyldte 70 år, blev han beskrevet i en tale af daværende Bestyrelsesformand, nuværende Administrerende Direktør i Forenede Service A/S, Steen Gede, med følgende rammende ord: ”Peer har gennemtænkt og tænkt færdigt, før mange overhovedet er begyndt at tænke. Det er på baggrund af denne sjældne kombination af afslappet medmenneskelighed og godt købmandsskab, at Peer har bygget en kolossal servicevirksomhed: Forenede Service”.

 

Administrerende Direktør for Forenede Care A/S, Thomas Nistrup beskriver: ”Peers liv sluttede på toppen af en flot karriere. Koncernen med mere end 8.000 medarbejdere, optog ham inderligt. Han ville den virkelig, og han prioriterede den højt. Man var dog aldrig i tvivl om, at familien og i særdeleshed hans to børn og Kirsten havde førsteprioriteten. Det så man og mærkede man”.

 

Peer c. Krogh har meget at være stolt af, hvilket han nu kan berette om til Skt. Peter, for som han selv udtalte: ”Når man på et tidspunkt står foran Skt. Peter, så skal man kunne forklare lidt om at man har haft det utroligt godt – også på sin arbejdsplads”. Når man har viet 54 år af sit liv til sin arbejdsplads, så må det betyde at man har haft det utrolig godt – også på sin arbejdsplads.

Himlen er nu blevet en enestående sjæl rigere - Jorden er blevet en stolt ridder fattigere.
 

”Det vigtigste er egentlig:

Har du fået nogen til at smile i dag?!

Har du det, så har du gjort et godt arbejde”

-       Peer c. Krogh


Kontakt os

Forenede
Buddingevej 312-316
2860 Søborg
Telefon: 3969 5050

Email:
info@forenede.dk