Et hjerte der banker for omsorg

Christer Henriksson er koncerndirektør for Förenade Care i Sverige. Siden Christer, og hans kone Astrid Henriksson, startede plejecenteret Segevångsgården i Malmø i 1993, har hans hjerte banket for at gøre Forenede Care til Sveriges bedste omsorgsvirksomhed.

 

 

Er i fremme ved målet om at blive Sveriges bedste omsorgsvirksomhed?
At drive omsorgsvirksomhed er at søge nye løsninger. Vi arbejder hele tiden med at forbedre måden vi arbejder på, så hvornår er man ”bedst”? Men ja, vi er absolut et af Sveriges bedste selskaber, det tør jeg sige. Vi er velforvaltet, engageret og megen vidende.

Kan du sætte Forenede Care i perspektiv til andre omsorgsvirksomheder?
Vi er en familievirksomhed, hvilket er unikt i denne branche. Vi geninvesterer størstedelen af vores overskud i virksomheden, og det er vi alene om. Uden ambitioner om at gøre det godt og omhyggeligt havde vi aldrig nået til, hvor vi er i dag. Indenfor plejesektoren kan man kun lægge barren rigtig højt. Vi arbejder jo med mennesker.

Fra et plejecenter i Malmø til en omsorgsvirksomhed med cirka 4.000 medarbejdere – hvordan skete det?
Det var Forenede Koncernen i Danmark, som fik øjnene op for vores stræben efter højeste kvalitet. Stifteren, og ejeren, Peer C. Krogh havde rejst Sverige tyndt efter en omsorgsvirksomhed, men var ikke imponeret. Det var først når han mødte os, og gensidig tillid opstod, at Peer i 1988 grundlagde Förenade Care. Jeg varetog rollen som administrerende direktør indtil 2020, langsigtede løsninger har altid været vigtigt for koncernen.

Hvilke fremgangsfaktorer tror du har været vigtige?
Her tror jeg ikke, jeg ved. På første plads kommer medarbejderne, på anden plads medarbejderne og på tredje plads medarbejderne igen. De er den største ressource vi har. De skaber resultater og fremmer alle de bløde værdier, som vores beboere mødes med hver dag. Uden vores medarbejderes indsats, engagement, nytænkning og kunnen ville vi ikke være, hvor vi er i dag.

Personaleomsætningen er ofte stor inden for omsorgsområdet, hvordan ser det ud hos jer?
Et eller andet gør vi rigtigt, for ingen anden omsorgsvirksomhed beholder sit personale, så længe som vi gør. Vi har stadigvæk den samme ledelsesgruppe som i 1988, selv om vi har fået nye medlemmer ind i takt med at vi er vokset. Jeg er overbevist om, at vores fokus på kvalitet og nærhed til hinanden har været afgørende faktorer. Igen – langsigtede løsninger.

Kvalitet er jo et stort, og måske lidt uklart, koncept. Kan du uddybe?
Ordet i sig selv er ikke nogen værdi, hvis det ikke bliver udtrykt i konkrete handlinger. Kvalitet er, for os, at i hvert øjeblik gøre alt for at medarbejdere, borgere og andre som betaler for vores tjenester skal se og værdsætte værdien i det. Det handler om at opgive gamle tankemønstre, systemer og forældet teknik, når der kommer nye indsigter og løsninger, som gør arbejdet nemmere. Det er at rejse rundt i Sverige og besøge virksomhederne og se, hvad som kan gøres bedre. Vi indgår ikke aftaler med dem som ikke deler de samme værdier som os. Så lader vi hellere være. Kvalitet er en fantastisk ledestjerne, men kun hvis man omsætter den i gode handlinger.

Omsorgsvirksomhederne kommer ofte i aviserne. Hvordan klarer Förenade Care sig?
Förenade Care er en stabil virksomhed. Vi har stor respekt for vores ønsker og mål. Nærhed er et af de nøgleord som vi forholder os til, nærhed til vores beboere og andre omsorgsborgere, medarbejderne, vores kontaktpersoner i kommunerne og øvrige samarbejdspartnere. Og nærhed til at tage beslutninger.

Kan du selv forestille dig at lægge ansvaret for dit liv i Förenade Cares varetægt?
Jeg ville ikke tøve et sekund. Vi tilbyder et koncept som vi kalder ”Leva Livet”. Med det kan jeg, så længe det er praktisk og økonomisk muligt, beholde mine vaner og særegenheder, min smag for livet og mine interesser. Den dag jeg går ind ad døren på et af vores plejecentre, ikke som administrerende direktør, men som et menneske med behov for pleje og omsorg, så ved jeg, at de ser hele det liv jeg har levet. De ser hele mennesket, ikke kun den plejekrævende del af mig.