Home Fordi der er forskel på madspild

Fordi der er forskel på madspild

Kokkenes Køkken gør en forskel for fremtiden ved at prioritere økologi og mindske madspild. 5% madspild er max og opnås ved at servere et fokuseret sortiment til frokost. Der gøres også en dyd af bruge hele råvaren, så intet går til spilde.

Hver dag måles kantinernes madspild med elektroniske vægte, der leverer valide tal til kunder og køkken.

Selvom der er stor fokus på madspild og bæredygtighed, ønsker Kokkenes Køkken med SANS!-konceptet at tilbyde en fokuseret madoplevelse. Smagen skal fortælle, at kokken har gjort sig umage og lagt tid og kærlighed i at kræse om maden.

For Køkkenchef Bjørn Patik er sanserne i centrum, når han mætter 600 medarbejdere i kontorfællesskabet Vibenshus. Her sætter han, sammen med sit køkkenhold, et stort fokus på lokale råvare når de tilbereder dagens frokost.

”For os er hver frokost et håndværk. Tilberedt fra bunden af de bedste råvarer i sæson. Som team har vi dedikeret os til at servere autentiske måltider, der giver mening. Ikke kun for klimaet, men også for smagsoplevelsen som helhed,” forklarer han.

”Kardinalpunktet i vores kantine er transparens. Vi arbejder hver dag for at gøre det synligt for gæsterne, hvad de spiser, og hvor maden kommer fra. Dagens varme ret portionsanretter vi på buffeten, hvor vi samtidig møder gæsterne, som vi taler med om både menu, råvarer og opskrifter,” siger Bjørn, der også har sin egen krydderurtedyrkning i kantinen, hvor teamet dagligt henter friske forsyninger til dagens serveringer.

Faktisk var gæsterne i kontorfællesskabet så tilfredse med Bjørn og resten af holdet fra Kokkenes Køkken, at kantinen i 2021 var blandt de tre nominerede til Landbrug og Fødevarers ”Kantineprisen 2021”.

Hvert år går der ca. 700.000 tons mad til spilde i Danmark. Det skyldes, at en række fødevarer ikke overholder det format, som er fastlagt. Det kan være en blomkål, som er skoldet af solen, eller agurker der er for krumme til, at de kan sælges i supermarkeder.

Her gør Kokkenes Køkken en forskel med samarbejder, der støtte den grønne dagsorden og ikke mindst bæredygtigheden, ved at gøre råvarer med kosmetiske fejl til lækker mad.